بیماری هاری یک بیماری کشنده است که توسط ویروسی که به سیستم عصبی حمله می کند ایجاد می شود. ویروس هاری در بزاق پنهان شده و توسط گازگرفتن، ریخته شدن بزاق آلوده بر روی زخم باز، مخاط چشم، بینی و یا دهان منتقل میشود. بنابراین با لمس و نوازش، ضربه زدن، لیس زدن پوست سالم، بوسیدن و یا هر روش دیگر، امکان انتقال ویروس هاری وجود نخواهد داشت. حتی اگر حیوانی شما را گاز گرفت، تنها در صورتی احتمال ابتلا به هاری وجود دارد که حیوان حامل ویروس هاری باشد و ویروس به سیستم عصبی و بزاق حیوان وارد شده باشد. بنابراین هر گاز گرفتگی به معنی انتقال بیماری هاری نیست با اینحال اقدامات درمانی و پیشگیرانه پس از گاز گرفته شدن و یا تخریش عمیق ضروری است.
حیوانات مبتلا به بیماری هاری، تنها 10 روز زنده میمانند. فقط پستانداران به بیماری هاری مبتلا میشوند. پرندگان، ماهیها، خزندگان و دوزیستان به این بیماری مبتلا نخواهند شد.
در بیشتر مواقع هاری در حیوانات وحشی و عمدتا در اسکانکها، راکون، خفاش، کایوت و روباه رایج است. در سالهای اخیر، در میان حیوانات خانگی، گربهها بیشترین آلودگی را به ویروس هاری داشتهاند و آن به این خاطر است که صاحبان گربههایی که با محیط بیرون در ارتباط هستند آنها را در برابر بیماری هاری واکسینه نمیکنند. این بیماری همچنین در سگها و گاوها شایع است ولی در اسب، بز، گوسفند، خوک و راسو شیوع کمتری دارد.
علائم بیماری هاری در حیوانات چیست؟
هنگامی که ویروس وارد بدن میشود، از طریق اعصاب به مغز می رود. علائم بیماری هاری عمدتا شامل ترس، حالت تهاجمی، ریزش بزاق از دهان، بلع سخت، گیج بودن و تلوتلو خوردن و تشنج است.
برای کنترل بیماری هاری چه کار باید کنیم؟
- حیوانات خانگی خود را واکسینه کنیم.
- حیوانات خانگی با سایر حیوانات که ممکن است آلوده باشند در تماس نباشند.
- غذای حیوان خود را بیرون از منزل قرار ندهید. زیرا این کار باعث جذب حیوانات وحشی و ولگرد میشود.
اگر حیوانی من را گاز گرفت چکار کنم؟
آرامش خود را حفظ کنید ولی گاز گرفتگی را نادیده نگیرید. زخم را با آب و صابون بشویید و ضد عونی کنید. فورا به پزشک مراجعه کنید.
درمان بیماری هاری چگونه است؟
درمان بیماری هاری پس از گازگرفته شدن توسط حیوان هار صورت میگیرد و شامل HRIG میباشد. دوز اول در همان لحظه و دوز های دیگر روزهای ۳، ۷ و ۱۴ تزریق خواهند شد.
از آنجایی که حیوان هار حداکثر ۱۰ روز زنده خواهد ماند بنابراین اگر پس از ۱۰ روز حیوان زنده ماند نیازی به تزریق دوز چهارم نیست. زیرا زنده ماندن حیوان پس از ۱۰ روز به این معنی است که حیوان مبتلا به هاری نبوده است.
افرادی که قبلا واکسن هاری را دریافت کرده اند در صورت گزیده شدن توسط حیوان هار باید دو دوز واکسن تقویتی در فاصله ۳ روز بعد از گزیده شدن دریافت کنند و نیازی به تزریق HRIG نخواهند داشت.