بهداشت و سلامت

آنفولانزا چیست؟

آنفولانزا چیست ؟

نفلوآنزا یک بیماری حاد تنفسی مسری است که توسط ویروس‌های آنفلوآنزا ایجاد می‌شود. این ویروس‌ها معمولاً به سه نوع A ، B و C تقسیم‌بندی می‌شوند که نوع A و B باعث بروز اپیدمی‌های فصلی می‌شوند. بیماری با علائمی ناگهانی از جمله تب بالا، لرز، سردرد، دردهای عضلانی، خستگی شدید، سرفه خشک و گلودرد بروز می‌کند.

آنفلوآنزا از طریق قطرات تنفسی و تماس با سطوح آلوده به سرعت منتقل می‌شود و می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند ذات‌الریه شود، این بیماری به‌ویژه برای گروه‌های پرخطر شامل کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای تهدیدکننده است.

دکتر مینو محرز استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره گردش این سویه جدید و شدید از ویروس آنفلوآنزا هشدار داده و گفت: قدرت سرایت این ویروس بسیار بالاست و شدت بیماری در برخی موارد با پاندمی‌های قبلی قابل مقایسه است.

به گفته وی، این ویروس در بسیاری از کشورهایی که زمستان را پشت سر گذاشته‌اند از جمله استرالیا، با وجود پوشش بالای واکسیناسیون، موج گسترده‌ای از ابتلا و بستری را ایجاد کرده و اکنون در حال گسترش در بسیاری از نقاط جهان است.

دکتر محرز بر این موضوع تأکید ویژه دارد و معتقد است کهوقتی یک کودک بیمار به مدرسه می‌رود، به راحتی می‌تواند ده‌ها نفر دیگر را مبتلا کند.

وی افزود: کودکان معمولاً ماسک نمی‌زنند و اغلب آداب صحیح سرفه و عطسه کردن را نیز نمی‌دانند، بنابراین اینگونه محیط‌ها به کانون‌های اصلی انتشار بیماری تبدیل می‌شوند. به گفته وی، آموزش اصول بهداشتی باید از همین مدارس آغاز شود و در بافت فرهنگ جامعه نهادینه گردد

(ایرنا 5 آذر 1404)

بایدها و نبایدهای خوراکی در هنگام ابتلا به آنفلوآنزا/ 10 خوراکی که به درمان آنفلوآنزا کمک می‌کند

  •  

1) نوشیدنی‌های مفید هنگام آنفلوآنزا

  • آبگوشت
  • چای زنجبیل
  • دمنوش گیاهی با عسل
  • چای عسل و لیمو
  • آبمیوه ۱۰۰٪ طبیعی بدون شکر افزوده

۲) بهترین خوراکی‌ها هنگام آنفلوآنزا

غذاهای سبک، مغذی و تقویت‌کننده سیستم ایمنی:

۱. آبگوشت: جلوگیری از کم‌آبی، تسکین گلودرد، کمک به کاهش گرفتگی بینی.

۲. سوپ مرغ: مایعات و الکترولیت‌ها، پروتئین و روی، ویتامین‌هایAوCاز سبزیجات، آنتی‌اکسیدان از سبزیجات و ادویه‌ها.

۳. سیر: خاصیت ضدویروسی، تقویت سیستم ایمنی.

۴. خوراکی‌های حاوی ویتامینD: سالمون، قزل‌آلا، روغن جگر ماهی، شیر و شیرهای گیاهی غنی‌شده که برای سلامت استخوان و ایمنی مهم است.

۵. ماست پروبیوتیک: کمک به سلامت روده و ایمنی.

۶. منابع ویتامینC: فلفل دلمه‌ای، پرتقال و آب پرتقال طبیعی، گریپ‌فروت، لیمو، کیوی و بروکلی.

۷. سبزیجات برگ‌سبز: اسفناج، کلم‌پیچ و … سرشار از ویتامینA ،C ،E ،K.

۸. بروکلی: ویتامینCوE، کلسیم، فیبر و تقویت‌کننده ایمنی.

۹. جو دوسر (اوت‌میل): مواد معدنی همچون آهن و روی، فیبر و پروتئین.

۱۰. ادویه‌ها:

  • زنجبیل و زردچوبه: ضدالتهاب، کمک به کاهش احتقان
  • فلفل تند و ترب‌کوهی: باز کردن سینوس‌ها

3) خوراکی‌هایی که باید هنگام آنفلوآنزا از مصرف آنها پرهیز کرد:

  • غذاهای چرب و سنگین (فست‌فود، پیتزا، سرخ‌کردنی‌ها)
  • قند ساده زیاد (آبمیوه شیرین‌شده، نوشابه، شیرینی) → تشدید اسهال
  • لبنیات زیاد در برخی افراد → مشکل در هضم
  • غذاهای بسیار فراوری‌شده → ارزش غذایی کم

۴) نکاتی برای کودکان

  • احتمال کم‌آبی بیشتر است
  • باید مرتب مایعات بنوشند

• یخ‌در‌بهشت یا بستنی یخی طبیعی برای تسکین گلو مفید است

۵) تغذیه مناسب برای پیشگیری از آنفلوآنزا

مواد مغذی مهم:

  • ویتامینC: پرتقال، فلفل
  • ویتامینD: سالمون، قارچ، لبنیات غنی‌شده
  • روی: صدف، گوشت قرمز، غلات غنی‌شده
  • سلنیوم: غذاهای دریایی، تخم‌مرغ
  • آهن: گوشت کم‌چرب، لوبیا سفید
  • پروتئین: حبوبات، مغزها، مرغ
  • پروبیوتیک: ماست، کفیر، شور تخمیری

• پری‌بیوتیک: سیر، پیاز، تره‌فرنگی

واکسن آنفلوانزا

گروه‌هایی که در اولویت دریافت واکسن آنفلوانزا قرار دارند عبارت‌اند از :

زنان باردار و زنان تا دو هفته پس از زایمان

سالمندان

افراد دارای بیماری زمینه‌ای مزمن (قلبی-ریوی-کلیوی-کبدی-عصبی)

کلام پایانی

در نهایت باید گفت که استراحت، آب کافی و غذاهای مغذی کلید بهبودی از آنفلوآنزا هستند. معمولاً علائم طی ۵ تا ۷ روز کاهش می‌یابد. اگر علائم شدید شد یا ادامه یافت، مراجعه به پزشک ضروری است.

منبع: دفتر آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت وزارت بهداشت

https://behdasht.gov.ir/ZvJRo

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *